En solig förmiddag i New York ägnade jag till att besöka The Swedish Palindrom Accosiation (SPA), som ligger i en källare på centrala Manhattan.

Ett palindrom är en mening eller ett ord som även vid baklängessägning får en betydelse. Ordet palindrom kommer av det grekiska ordet palindromos vilket betyder tillbakalöpande. Detta roliga ord som palindromen faktiskt är fick sitt verkliga genombrott i dom svenska folkhemmen i mitten av det glada 60-talet när tv-programmet Naturrutan drog fram. Nu tillstudiebesöket.

När jag kom dit blev jag varmt mottagen av John Johanson. Han visade mig runt i lokalen. På väggarna satt det små lappar med mer eller mindre avancerade palindromer på. Det var en vägg för bara svenska palindromer, medans dom andra väggarna var för palindromer på andra språk. John berättade vidare att hans från båda farföräldrar hade emigrat från Sverige till Amerika och det senare var hans far som väckte Johns intresse för palindromer. Hans farfars far Anders myntade även palindromen ajabaja vid 1800-talets slut.

På ett av borden i lokalen stod det en väldigt fin pokal och glänste, jag blev lite nyfiken på vad den gjorde här i lokalen. Palindromer är ju ingenting man kan tävla i tänkte jag, så jag frågade John. Han sken upp och berättade att SPA tidigare i somras, närmare i juni bestämt, hade vunnit och för sjätte gången försvarat deras VM-titel. John berättade vidare att man i våras också hade tilldelats titeln NYPD (New York Palindom Designer of the Year), som också fungerade som en kvaltävling till VM.

Kvalet som gick i mars gick ut på att man skulle säga en så kort palindrom som möjligt. SPA hade till denna tävling lyckats få loss hockey-proffset och New York bon Kenny Jönsson. Kenny som visade sig vara i storform den här soliga vårdagen lyckades få ur sig ö, vilket är en landbit placerad i ett vattendrag. En kortare palindrom är svårt att åstakomma och för en dag var Kenny kung även hos dom svenska Rangers-fansen.

VM är en tävling med drygt 20 deltagare. De flesta är statslag som kvalificerat sig via lokala uttagningar, och ibland är det även utländska lag med. Ofta är det dock så att dom Amerikanska lagen värvar in utlänningar som har oftast har ett språk som bättre passar för palindromer än vad det Amerikanska språket gör, eftersom det bara har 26 tecken. Tävlingsdagen började med en kvalomgång där där hobbypalindrörerna skulle sållas ut, som John uttryckte det. SPA som var regerande mästar stod över denna omgång.
Väl framme vid semifinalomgången så var det bara sex lag kvar, inklusive SPA.

Till VM så hade SPA fått en välbehövlig förstärkning genom den långtida USA-korrespondenten Staffan Heimersson.
Dom andra lagen bestod av flera storpalindrörer och de största hoten kom från ett finskt och ett holländskt lag. Båda dessa spårk har mycket konsonanter i sina ord vilket gör dom mycket lämpliga till detta ändamål.

Finalpasset gick detta år ut på att skapa en palindrom som hade en yrke eller idrott i sig. SPA med Staffan i spetsen klämmde till med ett klassisk uttryck bland alla som någon gång har idrottat i grenen kurragömma. Han sade helt enkelt: Nej, leta i ateljen.

Alla trodde segern var klar, men helt otippat så var det ett litet lokalt lag från Oklahoma kvar. Alla väntade spännt på deras svar. Now, sir, a war is won!, var deras svar, men eftersom alla palinrörer är fredsdyrkare så kunde omöjligt en sådan lysande palindrom vinna. SPA hade vunnit.

Jag tackade John för den fina berättelsen och för besöket. Tog en promenad upp till Central park där jag satte mig på en bänk, tog en sandwich och försökte fundera ut en palindrom…

Lämna ett svar